Merkez Bankası'ndan Yeni Hamle: Dolar Alım İşlemlerine Kısıtlama

Merkez Bankası'ndan Yeni Hamle: Dolar Alım İşlemlerine Kısıtlama
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasalarda dolar arzının artışına karşı yeni önlemler alarak döviz alım-satım işlemlerine kısıtlama getirdi. Bankalara yeni talimatlar veren TCMB, döviz talebinin kaynağını anlamak ve volatiliteyi engellemek amacıyla adımlar attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalarda yaşanan dolar arzının artışına karşı yeni önlemler aldı. Döviz talebindeki artışın etkisiyle birçok döviz bürosunun kepenk kapatmasıyla birlikte Merkez Bankası, dolar alım-satım işlemlerine kısıtlama getirdi.

Merkez Bankası'nın Dolar Hamlesi

TCMB, gösterge kuru ile piyasa kuru arasındaki makasın rekor seviyeye ulaşması üzerine yeni bir hamle yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle ilave sıkılaştırma adımları atarken, aynı zamanda Temmuz ayından bu yana ilk kez 475 milyon dolar değerinde TL uzlaşmalı forward (NDF) satışı gerçekleştirdi.

img-3830.jpg

Bankalara Yeni Talimatlar

TCMB, bankalara yeni talimatlar vererek döviz satışı yapan kurumlara makas talimatını iletti. Artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve gereksiz volatiliteyi engellemek amacıyla yapılan bu hamle, döviz alım-satım işlemlerinde etkili olacak.

Dezavantajlı Durum

Son yılların en yüksek döviz alım-satım makas aralığına sahip Türkiye'de, TCMB'nin aldığı bu adımlar dolar ya da euro alımı yapmak isteyenler için dezavantajlı bir durum oluşturuyor. Kur makasının açılması, döviz alım taleplerini azaltabilir ve piyasalarda belirsizliği artırabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.