Bankalarda Yeni Dönem Başlıyor: Yeni Faiz Düzenlemesine Geçildi

Bankalarda Yeni Dönem Başlıyor: Yeni Faiz Düzenlemesine Geçildi
Bankalarda yeni bir dönem resmen başladı. Bankalar, Mevduat miktarına bağlı olarak faiz oranları uygulamaya başladı. Detaylar haberimizde.

Bankalar, mevduat miktarına bağlı olarak farklı faiz oranları uygulamaya başladı. Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda belirtilen %67-68 gibi yüksek faiz oranları, artık mevduat miktarına göre değişiklik gösteriyor.

"Paran kadar faiz" Dönemi

Yatırımcılar, vadeli TL mevduat hesabı açtıklarında karşılaştıkları ilk soru artık "Ne kadarlık mevduat düşünüyorsunuz?" oluyor. Bankalar, bu yeni uygulama ile mevduat miktarına göre farklı faiz oranları sunmaya başladılar.

Farklılık Gösteren Faiz Oranları

Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda belirtilen yüksek faiz oranları genellikle dövizden TL'ye dönüşümde sağlanan tek seferlik yüksek rakamlar için geçerli. Ancak günlük pratikte, yatırımcıların yatırdıkları tutara göre aldıkları faiz oranı bu orandan daha düşük olabiliyor.

Mevduat Faizlerindeki Farklılık

Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre, düşük tutarlı bir hesap açan müşterilerin alabileceği faiz oranı, Merkez Bankası'nın verdiği rakamdan çok daha düşük olabilir. Son dönemde, bankacılık sektöründe yüksek ve düşük tutarlı mevduatlara uygulanan farklı faiz oranlarının açıldığı gözlemleniyor.

Merkez Bankası'nın Değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomistleri, Enflasyon Raporu'nda bu konuya özel bir kutuda yer verdi. 2014-2022 yılları arasında düşük ve yüksek tutarlı mevduat faizleri arasındaki farkın ortalama 3,7 puan olduğu belirtilirken, sonraki dönemde bu farkın 10,7 puana çıktığı tespit edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.