Sigara İçenler Yasa Girecek! Sigara Fiyatları Yükselmeye Hazırlanıyor..

Sigara İçenler Yasa Girecek! Sigara Fiyatları Yükselmeye Hazırlanıyor..
Yılın ikinci ÖTV düzenlemesiyle birlikte sigara fiyatlarına büyük bir zam geliyor. Temmuz ayında yapılacak olan zam sonrası en ucuz sigaranın fiyatı 70 TL’ye kadar çıkabilir.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Artışı ve Sigara Fiyatları

Türkiye'de her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemeleri, sigara ve alkollü ürünlerde fiyat artışlarını beraberinde getiriyor. 2023 yılının ilk beş ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 17,87 olarak açıklandı. Bu veriler ışığında, yılın ikinci yarısında ÜFE artışının yüzde 20’nin üzerinde olması ve sigara fiyatlarına ciddi bir yansıma yapması bekleniyor.

ÜFE Artışının Sigara Fiyatlarına Etkisi

Ocak ve Temmuz aylarında ÜFE oranında artırılan ÖTV, sigara fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Yılın ilk yarısındaki ÜFE artışı yüzde 20’nin altına düşmeyecek gibi görünüyor. Bu durum, sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL’nin altında kalmasını imkansız hale getiriyor. Şu an en ucuz sigaranın fiyatı 56 TL iken, vergi zammıyla bu fiyatın en az 66 TL olması bekleniyor. Hatta bazı tahminlere göre en ucuz sigara fiyatı 70 TL'ye kadar çıkabilir.

Vergi Artışının Detayları

Mevcut durumda sigara üzerinden alınan maktu vergi paket başına 1.42 TL seviyesinde bulunuyor. Bu, 20 sigaralık bir paket için toplamda 28,5 TL’ye denk geliyor. Yüzde 20’lik bir vergi artışıyla bu rakam 34,2 TL’ye çıkacak. Ayrıca, mevcut ek maktu vergi 4,8 TL iken, artışla birlikte 5,8 TL olacak. Bu vergi artışları, sigara fiyatlarını önemli ölçüde artıracak ve tüketicilerin cebini daha da yakacak.

Sigara ile ilgili yeni haberler..

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sigara firmalarının satışları kısıtladığını ve karton almanın zorlaştığını belirtti. Bu durum, stok yapmak isteyen tüketiciler arasında endişe yaratıyor. Tüketiciler, zamlardan önce stok yaparak kendilerini koruma yoluna gidiyorlar, ancak firmaların satış kısıtlamaları bu çabaları zorlaştırıyor.

Sigara Fiyatlarına Yansıyan Zam Hesaplaması

Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında güncellenen Özel Tüketim Vergisi, sigara ve alkollü ürünlerdeki fiyat artışlarını belirliyor. 2023 yılının ilk beş ayında ÜFE yüzde 17,87 olarak açıklandı ve uzmanlar, ikinci yarıda ÜFE artışının yüzde 20’nin üzerinde olmasını bekliyor. Bu artışlar sonucunda, sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL’nin altına düşmesi mümkün olmayacak. Şu an 56 TL olan en ucuz sigara fiyatının, 10 TL’lik vergi zammıyla 66 TL’ye çıkması bekleniyor. Yılın ikinci yarısında gerçekleşecek bu zam, sigara içenler için büyük bir mali yük getirecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.