SpaceX'e Karşı Amazon Project Kuiper Uzaya Uydu Gönderecek!

SpaceX'e Karşı Amazon Project Kuiper Uzaya Uydu Gönderecek!
SpaceX, alanında rakipsiz gibi gözükse de dev şirketlerin radarından kaçamadı. Dünya e-ticaret devi Amazon uzay şirketi Amazon Project Kuiper uydu fırlatma işlemlerine start verecek

Mavi Gezegen yani Dünya, uzayda giderek daha yoğun bir şekilde kullanılan bir iletişim ve internet ağıyla çevrili durumda. Elon Musk'ın Starlink adlı internet ve haberleşme ağı, uzayın yükseklerinde binlerce uydusuyla aktif olarak çalışıyor. Ancak artık bu uzay yarışında yalnız değil. Amazon, kendi internet uydusu ağı olan Project Kuiper'i başlatma hazırlıkları içinde. İşte bu projenin detayları...

Amazon, dünya genelinde daha fazla insana uygun fiyatlı ve geniş bantlı internet hizmeti sunma hedefini gerçekleştirmeye yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, kısa bir süre içinde alçak yörünge uyduları (LEO) olan prototiplerini fırlatmaya hazırlanıyor. Bu prototip uydular, Amazon'un Project Kuiper için göndermeyi planladığı uyduların uzaydaki testlerini yapacaklar. Bu göreve Protoflight misyonu adı veriliyor.

Amazon, uzun süren laboratuvar tabanlı testlerin ardından gerçek dünya koşullarında uygulama fırsatı bulacak. Project Kuiper'in teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Rajeev Badyal, "Bu, Amazon'un ilk defa bir uyduyu uzaya yerleştirmesi. Bu sayede inanılmaz miktarda bilgi ve deneyim kazanacağız." dedi.

amazon-project-kuiper-ile-starli.jpg

Amazon, bu prototip uyduları Starlink uydularından yaklaşık 50 km daha alçak bir yörüngeye, yani 500 km yüksekliğe yerleştirecek. Bu görev için United Launch Alliance'ın Atlas V roketini kullanacaklar. Protoflight misyonu, prototip uyduların uzay koşullarındaki performansını gözlemlemek için önemli bir adım olacak. Bu sayede şirket, LEO geniş bant uydularını, müşteri terminallerini ve yer tabanlı iletişim ağını test edecek. Aynı zamanda Amazon, gerçek dünya koşullarında uydularla iletişim kurma yeteneğini test edecek. Bunun yanı sıra güneş enerjisi dizileri kurarak enerji üretimi ve yer tabanlı donanım testleri gibi bir dizi deneyim de elde edecekler.

Amazon, uyduların kullanım ömrü sona erdiğinde, Dünya atmosferine zarar vermeden aktif olarak yörüngeden çıkarılacağını belirtti, bu da uzayın güvenliğine verilen önemi gösteriyor.

Starlink uydularıyla tanınan Elon Musk liderliğindeki SpaceX'e gelince, bu uydular Dünya etrafında hızla artmaya devam ediyor ve şirket hem konut hem de ticari müşterilere hızlı internet hizmeti sunuyor. Amazon'un ise bu alanda daha çok yol katetmesi gerekiyor, ancak şirket bu hedefe kararlı adımlarla yaklaşıyor. İlk üretim uydularını 2024'ün ilk yarısında uzaya göndermeyi planlayan Amazon, bazı erken ticari müşterilerin gelecek yılın sonuna kadar beta test programına katılabileceğini de doğruladı. Şirket, Project Kuiper projesini 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyor ve bu süre zarfında yerdeki terminallerle internet bağlantılarını paylaşan 3.200'den fazla uydusu, alçak yörüngede dolaşarak geniş bantlı internet hizmeti sunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.